Cutcontour

Wat is een cutcontour?

Een cutcontour is een lijn die wordt gebruikt bij het snijden van grafische ontwerpen. De lijn geeft weer waar onze snijmachine moet snijden om een specifiek deel van een ontwerp uit te snijden of frezen. Met een cutcontour kunt u een vorm naar keuze maken. Het is een lijn die u op het bestand toevoegd. Op deze pagina laten wij u in 4 eenvoudige stappen zien hoe u de cutcontour aanlevert. 

STAP 1: Maak een aparte laag

Ten eerste maakt u een nieuwe laag bovenop uw ontwerp. Dit geeft u de naam cutcontour. 

STAP 2: Maak een snijlijn

Teken een lijn die rondom gesloten is in de vorm die u wenst. Zorg ervoor dat deze lijn een dikte van 0,5 pt krijgt. Wilt u een gleuf of smalle opening toevoegen? Dit mag wel een losse lijn zijn. 

STAP 3: Steunkleur toevoegen

De lijn waarin uw cutcontour wordt aangeleverd moet een steunkleur hebben. Deze lijnkleur dient 100% magenta te bevatten. Belangrijk is dat de steunkleur de benaming “cutcontour” krijgt. Zo is het voor ons en onze software steeds duidelijk. 

STAP 4: Overdruk 

De cutcontour moet in overdruk staan zodat deze niet zichtbaar geprint wordt. Open in Adobe Illustrator het venster “kenmerken” en zet de lijn op overdruk aan. Uw cutcontour is nu klaar voor snijden of frezen.

EXTRA: Voeg afloop toe

Voeg aan het bestand steeds 10 mm afloop toe. Op deze manier zorgen we er samen voor dat er geen witranden te zien zijn na het frezen of snijden.