Kleuren printen

CMYK 

Wij printen in CMYK kleuren. Dat wil zeggen dat iedere kleur wordt opgebouwd uit de kleuren: cyaan, magneta, yellow en key color (zwart). Het is dus belangrijk dat u het bestand steeds opmaakt in CMYK kleuren. De referentie van uw beeldscherm of een bestand dat werd aangeleverd in PMS kleuren kan anders een afwijkend eindresultaat hebben. 

Exclusieve neon kleuren

In aanvulling van de CMYK kleuren, waarmee we het standaard kleurengamut omvatten, bieden we ook wit, vernis en 4 neon kleuren: neon green, n eon pink, neon  yellow en neon orange. De witte inkt is geschikt om een beeld perfect te laten uitkomen op transparante ondergronden. Een vernis laag zorgt voor een luxueuze afwerking of om bepaalde spots op een print te benadrukken. De exclusieve neon inkten geven een bijzonder effect op uw prints en zorgen voor een fluorescerende werking onder backlight.

PMS en RGB kleuren

PMS staat voor Pantone Matching System. Dit is een kleurensysteem waarin elke kleur een specifiek nummer heeft. Pantone is de naam van het bedrijf dat de kleurcoderingen publiceert. Doordat de nummering overal ter wereld hetzelfde is, kan men altijd exact dezelfde kleur gebruiken. 

RGB staat voor rood, groen, blauw. Het is een kleurenmodel dat vaak wordt gebruikt in digitale beeldverwerking. Door de 3 basiskleuren op verschillende manieren met elkaar te combineren, kun je een breed scala aan andere kleuren maken. Elke kleur wordt weergegeven door een combinatie van intensiteit van rood, groen en blauw licht. 

Voor bepaalde kleuren is het omzetten van PMS of RGB kleuren een lastige zaak en kunnen er grote verschillen ontstaan. Daarom raden wij steeds aan om de bestanden in CMYK aan te leveren. 

Verzadigd zwart en gewoon zwart printen 

U kunt de tint van het zwart aanpassen door het toevoegen van de andere CMYK kleuren. Zo krijgt u vaak een vollere kleur zwart. Dit zwart noemt men verzadigd zwart.  

Voorbeeld verzadigd zwart: C 30% M 30% Y 30% K 100% 

Wanneer u 100% zwart wenst te gebruiken zal dit wat fletser zijn. Het is belangrijk om voor alles wat zwart is in de afbeelding dezelfde specificaties te gebruiken, anders is er een verschil in uitstraling op de uiteindelijke print. Op het scherm zal u misschien geen verschil zien, maar bij het printen zal dit wel opvallen. 

Gewoon zwart: C 0% M 0% Y 0% K 100%