Een ongebruikelijke kleur voor een ongebruikelijke tijd. Pantone’s kleur van het jaar, Viva Magenta 18-750, straalt met pit en kracht. Volgens Pantone is het een kleur die geworteld is in de natuur, die afstamt van de rode familie en een nieuw signaal van kracht uitdrukt. Men zegt dat Viva Magenta dapper en onverschrokken is, een levendige kleur waarvan de uitbundigheid een vreugdevolle en optimistische feestvreugde bevordert. Een kleur die een nieuw verhaal schrijft.

Als een genuanceerde karmijnrode tint die een evenwicht vormt tussen warm en koel, is PANTONE 18-1750 Viva Magenta ook een hybride kleur, ééntje die comfortabel tussen het fysieke en virtuele in onze multidimensionale wereld beweegt. Volgens Pantone is Viva Magenta assertief, maar niet agressief, een karmijnrood dat niet brutaal domineert, maar in plaats daarvan een “vuist in een fluwelen handschoen” benadering kiest. Viva Magenta, dat dynamiek uitstraalt, is een transformerende rode tint die in staat is design te stimuleren om een positievere toekomst te creëren aldus Pantone over hun kleur van 2023.

“De Kleur van het Jaar 2023 is krachtig en kracht gevend. Het is een levendige rode kleur die geniet van pure vreugde, die aanzet tot experimenteren en zelfexpressie zonder terughoudendheid, een opwindende en grenzeloze tint die zich manifesteert als een opvallend statement.”Pantone

Pantone’s Colour of the Year, Viva Magenta. Image: Pantone

Wat is de betekenis achter Viva Magenta?

Terwijl we ons digitale en fysieke leven in balans proberen te brengen, blijft onze waardering voor de natuur groeien.
De Kleur van het Jaar 2023 erkent volgens Pantone onze aantrekkingskracht op natuurlijke kleuren nu bewegingen rond klimaatverandering, duurzaamheid en natuurbescherming toenemen.

In het selectieproces voor de Kleur van het Jaar 2023 zag Pantone een verhoogde waardering en bewustzijn van de natuur, vertegenwoordigd door talloze lifestyle trends. We integreren meer levende dingen in onze huizen, zoals planten, bloemen, levende muren en herstellende buitenruimtes. We vinden opnieuw plezier in reizen, sport en openluchtrecreatie nadat we deze activiteiten tijdens de pandemie hadden onderbroken. Als gevolg van de volksgezondheidscrisis zijn we voorzichtiger geworden met het beschermen van ons lichaam. Al deze levensstijlen spreken tot de hartelijkheid van natuurlijke krachten.

De biologische oorsprong van Viva Magenta komt van de Cochenilleluis. Dit insect produceert karmijnkleurstof, een van de kostbaarste, sterkste en helderste natuurlijke kleurstoffen. De rode tint van Viva Magenta verbindt ons met de oorspronkelijke materie en geeft ons een oersignaal van kracht.

Viva Magenta in grafisch ontwerp

De consument van vandaag kijkt een groot deel van zijn dag naar een scherm waarop de beelden overwegend bleek en neutraal zijn. Ontwerpers die op zoek zijn naar een kleur die deze ruimte doorbreekt, vinden volgens Pantone in de Kleur van het Jaar 2023 een boeiende oplossing. Volens hen drukt een merk dat Viva Magenta gebruikt uit dat het onbevreesd en innemend is en dat het onconventioneel naar de wereld kijkt om nieuwe oplossingen tot stand te brengen.

Viva Magenta in CMYK

Expo-Etcetera maakt gebruik van het CMYK kleurensysteem voor al ons drukwerk. CMYK is een systeem om met vier basiskleuren, cyaan, magenta, geel en key color zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmenging. Door deze vier kleuren in verschillende percentages met elkaar te combineren kunnen alle kleuren in het CMYK-spectrum worden nagebootst. Dit zijn maar liefst 16 miljoen kleurenvarianten. Het grote verschil tussen CMYK-kleuren en Pantone-kleuren is dat Pantone-kleuren op voorhand vastgestelde kleuren zijn en moeten voldoen aan een standaard. CMYK-kleuren daarentegen worden gemengd tijdens het drukken. Pantone heeft ruim 1100 kleuren gedefinieerd die elk hun uniek nummer hebben. Door het gebruik van deze nummers, zijn Pantone kleuren overal ter wereld exact gelijk. De Pantone kleuren kunnen worden omgezet naar de dichtstbijzijnde CMYK waarde, zodat u ook van de kleur van het jaar 2023 kunt genieten.

Category
Tags
Categorieën